Localizare
Descarcă informațiile despre localizare în format word
Prezentarea localității
|
Prezentări din punct de vedere geografic, istoric, social, economic
|
Misiunea Primăriei Vorona:
Să asigure servicii de calitate prin care să determine creșterea calității vieții în toate satele comunei, a prosperității tuturor cetățenilor și a mândriei lor că locuiesc pe sfintele meleaguri eminesciene de la Vorona.
Primar, Prof. Aurel ȘTEFAN
Localizare geografică
Situată între valea Siretului și colinele domoale din apropierea Dealului Mare, cu așezări pitorești risipite sub poale de codrii seculari, în care dăinuie de veacuri o străveche mănăstire, Vorona este una dintre cele mai frumoase și mai mari localități din județul Botoșani și are o suprafață de 8656 ha și o populație de 7492 locuitori.
Sub aspect fizico-geografic, comuna Vorona, face parte din Podișul Sucevei, subunitate a Podișului Moldovei, situată în partea estică a acestuia.
Comuna Vorona este situată în extremitatea de sud-vestică a judeţului Botoşani, în apropierea confluenței Râului Siret cu Râul Suceava. Comuna Vorona este localizată la o distanţă de 20 km de reşedinţa judeţului, municipiului Botoşani şi este delimitată de următoarele vecinătăţi: în partea de sud cu comuna Tudora, în partea de nord cu comuna Corni, în partea de est cu comuna Cristești și în partea de vest cu orașul Liteni-Suceava și Râul Siret.
Coordonatele matematice ale comunei Vorona sunt determinate de paralela de 47o36’ 37’’ latitudine nordică și meridianul de 26o 41’28’’ longitudine estică.
Prin noua lege de organizare admnistrativ-teritorială din 1968, satele Pancu, Protopopeni, Chiscovata, Vorona-Nouă și Măldărești (înglobat în localitatea Joldești) au fost desființate și comasate în actualele sate ale comunei.
Poziționare geografică – comuna Vorona, județul Botoșani
În forma actuală Vorona este rezultatul unirii fostelor comune Vorona și Poiana, în anul 1968 și are în componență un număr de 6 sate mari, care grupează de fapt 12 vechi sate și cătune, amplasate după cum urmează:
- satul Vorona, grupează Vorona Nouă, Chiscovata și Vorona Centru;
- satul Vorona Teodoru grupează două vechi cătune: Pancu și Cot;
- satul Vorona Mare, situat în partea de sud, la o distanță de 4-5 km de centrul comunei;
- satul Joldești, situat în partea de vest, la 7 km față de centrul comunei;
- satul Icușeni, situat în partea de Nord-vest la 5-7 km față de Vorona Centru;
- satul Poiana, situat în partea de nord, la 3 km de centrul comunei.
Satele comunei se situează, în jurul intersecţiei a două drumuri judeţene, de o parte şi de alta a drumurilor DJ 208C şi DJ 208H.
Accesibilitate
Comunitatea rurală are o bună accesibilitate, atât rutieră:
- DJ 208 C dinspre Botoşani – prin satul Vorona -Vorona Mare – Joldeşti – spre Judeţul Suceava
- DJ 208 H dinspre Vorona – spre Mănăstirea Vorona – Mănăstirea Sihăstria Voronei – Cristeşti – Coşula– ieşire în DN28B (E58 Botoşani – Iaşi)
- DJ 208 H dinspre Vorona – Poiana – comuna Corni – ieşire în DN28B (E58 Botoşani – Suceava)
- DJ 208 I spre comuna învecinată Tudora , spre Paşcani, cu ieşire la E85 Suceava – Bucureşti, cât şi feroviară prin gara situată la 10 km distanţă în orașul Liteni, judeţul Suceava.
Înfrățiri
Comuna Vorona este înfrățită cu două localități din Franța, Aurillac și Arpajon sur Cère, cu comuna Scumpia din Fălești și comuna Căpriana din Raionul Strășeni – Moldova, Cubolta din Republica Moldova, Mahala Cernăuți din Ucraina și comuna Gadzin-Han din Serbia.
În baza acestor legături, anual se realizează schimburi culturale între cele două părți care contribuie la o înțelegere mai bună a comunităților asociate.