Skip to content Skip to left sidebar Skip to footer

OUL ÎNCONDEIAT – BRAND LOCAL – VORONA 2021

Oul încondeiat, un adevărat brand local la Vorona

,,Vorona-locul unde dăinuie tradiția și farmecul de odinioară al obiceiurilor creștine, frumusețea locurilor și calda ospitalitate a oamenilor.’’

 Oamenii se schimbă din ce în ce mai mult, iar tehnologia avansează pe zi ce trece, însă în unele zone ale țării anumite tradiții și obiceiuri se păstrează cu sfințenie până astăzi.

Obiceiul încondeierii ouălor de Paște este păstrat cu sfințenie și de localnicii din Vorona, cu modele autentice aflate la confluența tradițiilor din zona Bucovinei și a Moldovei. Ouăle „încondeiate”, sau „închistrite” sunt o mărturie a datinilor, credinţelor şi obiceiurilor pascale, de o deosebită valoare a culturii spirituale populare, care definesc particularităţile etnice ale poporului nostru.

Pentru a asigura păstrarea și continuitatea elementelor tradiționale, pentru a le cultiva generațiilor viitoare sentimentul de apartenență, de iubire și dragoste pentru rădăcinile și valorile poporului român,

autoritățile locale împreună cu Biserica și Centrul de Informare Turistică organizează an de an, un atelier de încondeiere a ouălor cu ocazia sărbătorilor Pascale.

În efortul de conservare și continuare a acestui meșteșug, un rol important îl are prezența doamnei Elena Alexa, cea mai talentată încondeietoare, dar și a altor femei din satul Vorona care încondeiază încă în perioade de pregătire a sărbătorilor pascale pentru familie, vecini și prieteni.

Tehnica încondeierii sau închistrirea ouălor de Paște este un proces complex ce întrunește o serie de simboluri creștine cu semnificații aparte. Practicarea acestui obicei are la bază nu doar îndemânarea ci și sentimentele simțite de către meșterii populari în momentul creației. Oul încondeiat ne transmite bucurie, uimire, smerenie, împacare, pentru că în ornamentația lui, de fapt, se încondeiază cu simboluri sprecum, soare, luna, cruce, steaua, frunza bradului, spicul de grâu, floarea Paștelui. Pe lângă aceste simboluri, la încondeierea ouălor mai sunt folosite și motive din inspirație proprie, motive tradiționale împrumutate de pe costumul popular.

Culorile vopselei pentru ouă au și ele simboluri: roșu- simbol al vieții și sacrificiului, galben – lumina Soarelui, grânele înspicate, alb – puritate, verde- frumusețea naturii și rodnicie, speranță și

renaștere.

Dacă pe vremuri se foloseau coji de ceapă, petale de flori și scoarță de copac pentru obținerea culorilor, azi paleta cromatică este mult mai largă, dar frumusețea ouălor a rămas neștirbită

Decorarea ouălor cu ceară se realizează cu ajutorul unui instrument special numit chișiță. Aceasta este o bucățică de lemn care are în capăt un mic tub de metal (cupru/ aluminiu), care ascunde în interiorul ei un fir de păr de porc prin care trece ceara topită.

Un truc ce trebuie neapărat știut este că încondeierea ouălor începe după ce fiecare ou va fi golit cu ajutorul unei seringi, se va spăla și se va lăsa la uscat.

Ceara de albine, în care se adaugă puțin cărbune topit sau cremă neagră pentru papuci, de

asemenea trebuie să fie tot timpul călduță, să fie fluidă. Apoi cu ajutorul chișiței, se trasează liniile desenului cu ceara caldă, acolo unde se dorește să rămână coaja albă. Apoi, oul se cufundă în vopsea și se usucă. Când desenul este complet, se topește ceara și simbolurile ies la iveală.

Prin talentul şi respectul faţă de tradiţii, meşterii populari creează adevărate opere de artă. Acestea prezintă toate aspectele artistice, care ilustrează starea lor de spirit, în care predomină, şi astăzi, religiozitatea.

Oul încondeiat în Vorona a devenit un adevărat brand local prezentat la nivel național, într-o gală a comunelor, unde Vorona a fost desemnată pentru a cincea oară consecutiv sat cultural al României.

Text: Ramona Pancu, C.I.T.

Documente

Ultima actualizare: 15:23 | 21.09.2023

Sari la conținut