Cultura si Culte

1 0492

 

 

Comunicat de presă - Ziua Eroilor 2019

Ziua Eroilor sărbătorită cu măreţie la Vorona

Motto: „Nu numai că eroismul nu se poate porunci, dar e cu neputință să-l răsplătești!”.
Nicolae IORGA

Cu prilejul Praznicului Înălțării Domnului (Ispasul, la 40 de zile după Paște), românii sărbătoresc Ziua Eroilor, aducând un cuvios omagiu tuturor eroilor români căzuți, de-a lungul timpurilor, pe toate câmpurile de luptă pentru apărarea țării și dreptate, pentru întregirea neamului și libertate.
În acest context, joi, 6 iunie 2019, Ziua Eroilor a fost sărbătorită la Vorona printr-o frumoasă și înălțătoare manifestare. În cadrul acestei manifestări a fost sfințit și inaugurat Monumentul ridicat în semn de recunoștință pentru eroii din comuna Vorona căzuți pentru libertatea și unitatea patriei noastre România.
La eveniment au participat oficialități locale, un sobor de preoți din comuna, împreună cu părintele de la Mănăstirea Vorona, cadre didactice, elevi, dar și un număr mare de cetățeni. Festivitățile au început la ora 12:00, în centrul comunei, unde s-a înălțat monumentul. Activitatea a debutat cu un Tedeum de sfințire a monumentului și de pomenire a eroilor care s-au jertfit pentru apărarea patriei. A urmat depunerea de coroane, manifestarea a continuat cu discursurile oficialităților locale, reprezentanți ai Cultului Eroilor din Botoșani, ai Liceului Tehnologic ”Ştefan cel Mare şi Sfânt” Vorona, intervențiile unor ofițeri superiori în rezervă din comună. Activitatea s-a încheiat cu un minunat program artistic, prezentat de către formațiile artistice din comună.
La final, potrivit tradiției noastre creștine, s-au împărțit tuturor copiilor prezenți colaci și dulciuri, iar persoanele adulte au participat la o masă de pomenire organizată la casa prăznicală de la Biserica ”Sfinții Împărați Constantin și Elena” din centrul comunei. S-au împărțit în timpul activității ecusoane și cărți poștale cu imagini referitoare la eroii comunei, realizate la Centrul de Informare Turistică Vorona.
La ora 14:00, o activitate asemănătoare s-a realizat la monumentul eroilor din satul Icușeni, unde au participat un număr mare de oameni.
Se poate spune că la Vorona, eroii au fost omagiați pe măsura jertfei lor pentru întregirea și prosperitatea patriei noastre România.
Dumnezeu să binecuvânteze România și pe toți Eroii Neamului nostru!

Sfintirea Monumentului Eroilor

Mâine, joi, 06.06.2019, de Înălțarea Domnului și de Ziua Eroilor, la Vorona se va sfinți și se va inaugura Monumentul ridicat în semn de recunoștință pentru eroii din comuna Vorona căzuți pentru libertatea și unitatea patriei noastre, România.
Evenimentul va avea loc la ora 12:00 în centrul comunei, acolo unde s-a înălțat monumentul.
Sunt invitați toți voronenii care vor să fie martori la eveniment.

Comunicat de presă - Simpozion

                   Vorona gazda simpozionului „Personalități de seamă ale Științei și Culturii Române Prof. Univ. Dr. DR. H.C. Constantin Vasilică”

               Suntem în ”Anul omagial al satului românesc”, declarat de Patriarhia Bisericii Ortodoxe Române.

            La Vorona, administrația locală într-o continuitate a preocupării pentru evidențierea valorilor culturii naționale, a oamenilor de seamă porniți din mediul rural a organizat simpozionul ”Personalități de seamă ale Științei și Culturii Române Prof. Univ. Dr.DR. Constantin Vasilică”.

            Pentru a asigura o evocare pe măsura personalității Prof. Univ. Dr. DR. Constantin Vasilică, Primăria Comunei Vorona împreună cu Primăria Comunei Tudora, sub patronajul Comisiei pentru Agricultură din cadrul Senatului și în parteneriat cu Universitatea de Agronomie din Iași, a pregătit un program cuprinzător și cu invitați deosebiți care să poată contribui prin intervențiile lor la evidențierea complexității personalității Prof. Univ.Dr. DR. Constantin Vasilică și a contribuției sale la dezvoltarea învățământului agricol, la formarea specialistilor pentru agricultură și la dezvoltarea culturii române.

            Activitatea s-a desfășurat sâmbătă 18 mai 2019, în Centrul Cultural ”Mihai Eminescu” Vorona.

            Programul simpozionului, pe care l-au pregătit cu mare responsabilitate organizatorii a debutat cu un cuvânt de deschidere din partea Primarului Comunei Vorona Prof. Aurel Ștefan. Activitatea a continuat cu un cuvânt de salut din partea reprezentanților instituțiilor județene respectiv domnul Dan Constantin Șlincu, Prefectul Județului Botoșani și domnul Costică Macaleț Președintele Consiliului Județean Botoșani. Au urmat intervențiile invitaților respectiv, Teodor Robu prorectorul Universtății de Agronomie de la Iași, și Prof. Univ.Dr. Mihai Stanciu, reprezentanți ai U.S.A.M.V. Iași, reprezentantul A.S.A.S. din România domnul Valeriu Tabără președintele Academiei de Științe Agricole și Silvice, reprezentanți din Senatul României doamna Doina Federovici vicepreședinte și chestor al Senatului și domnul Lucian Trufin secretar pentru agricultură din Senatul României, reprezentantul Ministerului Agriculturii, foști studenți, reprezentanți ai comunei Tudora, reprezentant al Liceului A.T. Laurian. În încheierea simpozionului organizatorii au pregătit un program artistic prezentat de către Grupul vocal bărbătesc „Arcașii”, Ansamblul folcloric „Codrulețul’’ de la Vorona și Grupul de dansatori consacrați din Tudora.

            Invitații cuprinși de emoție, lacrimi și regrete, au evidențiat în discursurile lor personalitatea Profesorului Univ. Dr. DR. H.C. Constantin Vasilică, care s-a remarcat de-a lungul carierei sale ca unul dintre dascălii cu mult har, cu chip luminos și real talent oratoric, care și-a arătat mai mult ca orice dragostea pentru profesie și semeni fiind un spirit mereu deschis, generos, jovial, impetuos, carismatic, cumpătat, pasionat de activitatea sa, un spirit mereu tânăr cu o minte ageră.

            Ei au subliniat de asemenea faptul că prin tot ce a întreprins și realizat Profesorul Univ. Dr. D.R. H.C. Constantin Vasilică, va rămâne mereu în inima și memoria celor care l-au cunoscut ca una dintre cele mai distinse personalități ale învățământului superior agronomic ieșean, om de rară noblețe și bunătate sufletească, o pildă de modestie și de viață închinată muncii până în ultima clipă, un adevărat model de urmat pentru tinerele generații.

            Activitatea s-a încheiat cu un moment de pomenire a Prof. Univ. Dr. DR. Constantin Vasilică organizat în cantina Campusului școlar de la Liceul Tehnologic ”Ștefan cel Mare și Sfânt” Vorona.

Citește mai departe...

Vorona - Tradiții și obiceiuri de iarnă (decembrie 2014)

DSC 0188

Ziua Școlii - Grupul Școlar "Ștefan Cel Mare și Sfânt" - 2 iulie 2014

DSC 0198

Deschiderea Centrului de zi pentru copii "Speranta" - mai 2014

DSC 0546

LegetøjBabytilbehørLegetøj og Børnetøj