dezv
svsu

asist
sanatate
educ
cult
sport

sisop
prefect

Cultura si Culte

1 0492

 

 

Sub cupola de lumină a Voronei

DSC 0004Imaginea mulţimii adunate în ograda Mănăstirii Vorona în ziua hramului Sfintei Maria avea o cromatică atât de limpede şi intensă de parcă îngerii cerului ar fi pogorât în taină ca să picteze cu văpselele raiului o nouă icoană pe pereţii zidirii, din lumina acelei dimineţi în care, ca de atâtea ori, lumea a venit să asculte sfânta liturghie, rostită de astă dată de I.P.S Teofan, înconjurat după cuviinţă de un roi de preoţi în odăjdii şi sprijinit sonor de corul diafan al măicuţelor mănăstirii. Iar după slujbă lumea s-a vărsat în poiana soarelui spre a prăznui partea mireană a sărbătorii din care n-a lipsit nici acum serbarea artistică cu cântece interpretate de redutabilii Rapsozi ai Botoşanilor cu soliştii lor cunoscuţi, Daniela Condurache, Elena Mândrescu, Petronela Rusu, Sofia Vicoveanca, virtuozii soţi Sacaliuc şi încă alţii aşişderea.

Aşa s-a întâmplat de decenii chiar şi atunci când între poiană şi mănăstire se întindea o drastică barieră sau când se încerca acoperirea sonoră a liturghiei cu veselia saltăreaţă a sârbelor. Serbarea aceasta ca şi încă atâtea alte manifestări, s-au petrecut mereu pentru că această comună a fost preţuitoare de cultură şi a avut norocul să aibă în frunte un om instruit, primarul Aurel Ştefan, mai întâi ca profesor, apoi ca director al şcolii şi, de trei mandate, ca primar ales de obşte, aşadar perceput ca lider organic al locuitorilor comunei care a înţeles ce mare lucru înseamnă să aibă în frunte un om cult. Despre toate acestea s-a vorbit în preziua sărbătorii religioase, la microsimpozionul de aniversare a 40 de ani de activitate culturală manifestată prin festivalurile Serbările Pădurii, Moştenite din Bătrâni şi atâtea altele, cuprinse într-o grăitoare expoziţie, activităţi la care liderul cultural menţionat a avut în dreapta sa oameni de ispravă precum „secundul” său, profesorul Doroftei, domnii Condurache sau Rusu şi atâţia alţii ca interpeţi, dansatori etc., care cu toţii lăsau orice treabă deoparte când era vorbă de performanţe culturale, drept care au crescut generaţii întregi de oameni care azi instruiesc formaţii în felurite depărtări. Au vorbit mulţi invitaţi, colaboratori, cunoscători etc., ca dl. Pohoaţă de la Radio Iaşi, Ion Ilie, Traian Apetrei, subsemnata, Dănuţ Huţu, colaboratorii din comună, cu toţii conturând o diacronie a unei vieţi culturale care, pe drept cuvânt, a stârnit admiraţia în fel de fel de competiţii şi manifestări din ţară şi de dincolo de hotare, a făcut să intre în structura Zilelor Eminescu, binemeritând stima tuturor. Diplomele şi însemnele ce ne-au fost acordate cu acest prilej conţin în ele simbolul atâtor ani de muncă şi trăire intensă sub cupola de lumină culturală a Voronei. Ca o exemplificare a celor povestite în continuarea simpozionului s-a desfăşurat o nouă ediţie a concursului pentru copii şi tineri interpreţi de muzică populară Moştenite din Bătrâni în care, pe scena căminului cultural (unde am avut bucuria de a-mi găsi un fost student în persoana directorului Sergiu Dascălu!), s-au perindat un număr de 25 de tineri solişti, toţi îmbrăcaţi impecabil în portul tradiţional şi interpretând piese de folclor autentic sub acompaniamentul redutabilei orchestre de copii Mugurelul din Dorohoi, ţinută mereu „în priză” - în ciuda permanentei înlocuiri a copiilor care cresc - de către dirijorul Marcel Dupu. Acest festival ca şi celelalte făceau parte, de fapt, dintr-o bogată şi variată Săptămână a Culturii la Vorona cu fel de fel de componente, nu numai strict culturale, ci şi gospodăreşti, sportive, agricole, culinare ş.a.
Dar poate cea mai solemnă şi impunătoare manifestare a acestor zile bogate a fost aceea petrecută pe scena din poiană unde am urcat, primarul cu banderolă tricoloră, dl.prefect Costică Macaleţi şi subsemnata, spre a desfăşura o ceremonie specială: aceea a investirii poetului, luptătorului şi academicianului basarabean Nicolae Dabija cu titlul de cetăţean de onoare al comunei Vorona. Cu toţii am adăugat cele de cuviinţă pentru ca imensa mulţime care ne asculta în soarele orbitor să înţeleagă prin ce merită acesta să primească acest titlu într-o zi atât de aleasă. Regret că acest spaţiu nu-mi îngăduie să repet alocuţiunea de laudatio, dar voi spune doar atât: că el binemerită această demnitate şi prin atributele propriei sale identităţi (poet şi prozator autentic, editat în sute de mii de exemplare, tradus în multe limbi, jurnalist cu glas şi pană de foc, luptător pentru păstrarea identităţii naţionale), dar şi ca exponent al acelei grupări de intelectuali şi creatori de peste Prut ce au ridicat sufletele românilor de acolo la lupta de renaştere naţională. Cumva, el a primit aceste însemne de trei ori (Ipoteşti, Botoşani şi Vorona) parcă spre a compensa şi nedreptatea făcută lui Grigore Vieru care nu le-a primit niciodată, deşi a fost primit ca un Mesia de locuitorii botoşăneni. Iar acum confratele său Nicolae Dabija le-a primit într-o zi de mare sărbătoare în comuna de obârşie a Maicii „Domnului limbii noastre cea română”, Mihai Eminescu - precum spunea Grigore Vieru - „Dulcea Mamă”, Raluca Iuraşcu, născută în Joldeştii Voronei.

 

Monitorul de Botosani
Editorial - Lucia OLARU NENATI - scriitor

 

Galerie foto - Hramul Manastirii Vorona - 8 septembrie 2014

 

Galerie foto - Serbarile Padurii - 8 septembrie 2014

Vorona - Tradiții și obiceiuri de iarnă (decembrie 2014)

DSC 0188

Ziua Școlii - Grupul Școlar "Ștefan Cel Mare și Sfânt" - 2 iulie 2014

DSC 0198

Deschiderea Centrului de zi pentru copii "Speranta" - mai 2014

DSC 0546

LegetøjBabytilbehørLegetøj og Børnetøj